Idén már 32. alkalommal fogadja az egyetem a világ minden tájáról érkező ifjú táncosokat. Az intézmény oktatói két héten át balett és moderntánc órákat tartanak a mintegy 180 résztvevőnek. A program szakmai vezetője Barna Mónika főiskolai docens, a Klasszikus Balett Tanszék vezetője, a tanárok között találjuk többek között Dr. Lőrinc Katalin és Kalmár Attila Harangozó-díjas táncművészeket, Lakatos János koreográfus és fotóművészt; ők valamennyien az egyetem állandó oktatói.

A 10 és 24 év közötti diákok és fiatal táncosok klasszikus balett és balett-repertoár, továbbá a modern tánc órák mellett számos kiegészítő technikával (Pilates, képességfejlesztés, Progressing Ballet Technic) ismerkedhetnek. A résztvevő közül jó néhányan naponta 6-8 órát is a balett-teremben töltenek – miközben kortársaik közül sokan a strandokon keressenek enyhülést a kánikulában.

A kurzus résztvevőinek mintegy negyede érkezett külföldről: Amerikától Japánig, de akad számos olasz, görög, horvát, holland stb. résztvevő is. Többen már visszatérők, akiket a mesterek is örömmel üdvözölnek. Az egyetem angol nyelvű képzéseire ilyenkor van még egy – idei utolsó – felvételi alkalom: erre is közel kéttucatnyian jelentkeztek.

A magyar diákok többsége un. „külsős”, tehát év közben alapfokú művészeti iskolában tanul vagy tánctanfolyamon vesz részt. Számukra inspiráló lehetőség egy professzionális iskola falai között egyetemi oktatóktól tanulni. És biztos akad majd közülük, aki a mostani élményei alapján jelentkezik majd egy-két év múlva egyetemi felvételire.

Az egyetem mai diákjai közül is mintegy félszázan vesznek részt a kurzuson, de nagy örömmel látjuk az 1-2 vagy akár 5-8 éve végzett egykori hallgatókat is, akik ilyenkor „visszadiákosodnak”, jókedvűen vesznek részt egykori iskolájuk óráin.

A programot két bemutató előadás zárja majd augusztus 16-án délután és 17-én délelőtt. Ebbe a műsorba a balettmesterek általában itt megtanult, csoportos számokat ajánlanak inkább, s nem a „hozott” szólószámokat. Ilyenkor ki-ki bátran megmutathatja, hogy rövid idő alatt is sokat tanult – miközben jól tudja: a hivatásos táncművész élet sokévnyi gyakorlást követel!